Varró műhely a minisztériumban

Image
varróműhely
Varrósarok a minisztériumban
2024-02-06

Dr. Gellér Zita az Energiaügyi Minisztérium (korábban az Agrárminisztérium) stratégiai referense, és az, EEA/EIONET és UNEP 10YFP nemzeti koordinátora. Emellett az EU Másfélfokos életmód projekt tanácsadó testületének tagja. Munkahelyén számos zöld, közösségi kezdeményezés megvalósítója, amelyek a másfélfokos életmód megvalósításában is segítik a munkatársakat. Zita egy háromrészes blogsorozatban számol be a minisztériumi közösségi kezdeményezésekről, inspirációt nyújtva ezzel mindazoknak, akik munkahelyükön hasonló eseményeket szeretnének létrehozni.

Ez a poszt a sorozat harmadik, befejező írása, az első rész itt, a második rész itt olvasható.

Az egyik cserebere börze alkalmával az egyik kolléganő szomorúan megjegyezte, hogy a kezében tartott szoknya nagyon tetszik neki, de nagy a mérete.

Mivel nálunk családi hagyomány a varrás (édesapán szabó volt, az ő édesapja és testvére is, és a családunkban mindenki tud varrni, az öcsém is el tud végezni kisebb átalakításokat) – azt feleltem, hogy egy szoknyát kisebbre venni nem bonyolult dolog.

– De nekem nincs varrógépem és nem tudok varrni – volt a válasz. Innen jött az ötlet, hogy a nagynénémtől megöröklött varrógépet bevigyem a minisztériumba és a cserebere börzére használt helyiségben varrósarkot alakítsunk ki, ahol bárki – némi segítséggel – elvégezheti a kisebb javításokat, átalakításokat.

Sajnos a kormányzati átalakítás, más minisztériumba való átkerülésünk miatt az épületből el kellett költöznünk, de tervezzük, hogy az új helyünkön, az Energiaügyi Minisztériumban újra kialakítjuk a varrósarkot, sőt az érdeklődő kollégáknak megtanítjuk a varrógép használatát, műhelyfoglalkozások keretében beavatjuk őket a gépi varrás rejtelmeibe.

A kezdeményezés révén jelentősen csökkenthető a textilhulladék mennyisége, a ruházati cikkek tovább használatban maradhatnak, és a sajátkezű javítással, átalakítással jelentős költséget is megtakaríthatnak a munkatársaink.

Dr. Gellér Zita