Ökokör a minisztériumban

Image
ökokör
Készül a „WC-bomba” (WC-tisztító tabletta) a Tiszta Otthon Ökokörben
2024-01-22

Dr. Gellér Zita az Energiaügyi Minisztérium (korábban az Agrárminisztérium) stratégiai referense, és az, EEA/EIONET és UNEP 10YFP nemzeti koordinátora. Emellett az EU Másfélfokos életmód projekt tanácsadó testületének tagja. Munkahelyén számos zöld, közösségi kezdeményezés megvalósítója, amelyek a másfélfokos életmód megvalósításában is segítik a munkatársakat. Zita egy háromrészes blogsorozatban számol be a minisztériumi közösségi kezdeményezésekről, inspirációt nyújtva ezzel mindazoknak, akik munkahelyükön hasonló eseményeket szeretnének létrehozni.

Ez a poszt a sorozat második írása, az első rész itt olvasható.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete EU LIFE projekt-támogatással indított Ökokör csoportvezetői képzést már több alkalommal két témában: Ökokör Kamra (élelmiszer) és Tiszta Otthon Ökokör (környezetbarát tisztítás).

Mindkét képzést elvégeztem, és mindkét témában szerveztem ökokört az érdeklődő minisztériumi kollégáim számára: 2017-ben Ökokör Kamrát, 2020-ban Tiszta Otthon Ökokört.

Az ökokör közös tanulási lehetőség a résztvevők számára a háztartás zöldítéséhez 10 alapelv mentén, az egyes témákban ismereteket szereznek, tapasztalatot cserélnek, új módszereket próbálnak ki a résztvevők, mindezt nagyon jó hangulatban, több nézőpontból is megvizsgálva az adott kérdéseket.

A Tiszta Otthon Ökokörben például szódabikarbóna, ecet, citromsav, mosószóda, illóolajok felhasználásával készítettünk házi tisztítószereket, és tanultunk környezetkímélő praktikákat.

Az Ökokör Kamra csoportfoglalkozásokon olyan témákkal foglalkoztunk, mint az élelmiszer és egészség összefüggései, az élelmiszerhulladék csökkentése és az élelmiszer és klímaváltozás kapcsolódásai (ökológiai lábnyom, vízlábnyom, ökológiai termelés, fenntartható élelmiszertermelés, helyi termékek, méltányos kereskedelem stb.).

Image
ökokör csoporttalálkozó
Ökokör Kamra: záró találkozó egy vegán étteremben

A csoportvezető moderálja a foglalkozásokat, de mindenki aktívan közreműködik a tanulási folyamatban.

Dr. Gellér Zita